admin
1 Comment

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Το τσιγάρο που δεν καίγεται, δε μυρίζει, δεν ενοχλεί τους άλλους

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

electronicΗ Χριστίνα είναι συνάδελφος, δουλεύουμε μαζί κοντά 15 χρόνια κι όσο τη θυμάμαι, είναι πάντα μ’ ένα τσιγάρο στο χέρι. Παλιά κάπνιζε μια μάρκα αμερικάνικη, δυο πακέτα την ημέρα, μετά κάθισε και υπολόγιζε πόσα λεφτά απ’ τον προϋπολογισμό του μήνα χαλούσε στα τσιγάρα και μόλις έβγαλε τη σούμα είπε «θα το κόψω!». Μετά είπε «δεν μπορώ να το κόψω» και το γύρισε στα στριφτά. Και μετά έχασε το λογαριασμό. Δεν ήξερε πόσο κάπνιζε, αφού μονίμως έστριβε, έφτυνε, κόλλαγε, κάπνιζε. Η απαγόρευση του τσιγάρου σε δημόσιους χώρους, μπαρ, εστιατόρια, δεν την πτόησε. Μόνο οι παρατηρήσεις απ’ τον προϊστάμενο, που παρατήρησε πως μόνο τη μισή μέρα βρισκόταν στο γραφείο της. Την άλλη μισή ήταν έξω στο πεζοδρόμιο και κάπνιζε! Κι έτσι μια μέρα η Χριστίνα, με το καλημέρα σας, βγάζει απ’ την τσάντα της ένα τσιγάρο, μόνο που αυτό δεν ήταν στραπατσαρισμένο όπως τα στριφτά που άτσαλα τύλιγε μεσ’ τη βιασύνη της να πάρει τη δόση της νικοτίνης της. Αυτό ήταν ένα λευκό, καλοσχηματισμένο τσιγάρο, σαν πλαστικό. «Πλαστικό είναι!», είπε η Χριστίνα, «αλλά μόνο απ’ έξω. Αυτό είναι ένα ηλεκτρονικό τσιγάρο. Κι αυτό θα καπνίζω στο εξής, μέχρι να το κόψω».

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι, στην ουσία, μια συσκευή που εμφανισιακά δεν έχει καμία διαφορά μ’ ένα κανονικό τσιγάρο – ίδιο σχήμα, ίδιο μέγεθος, ίδιο χρώμα (διαθέτει, μάλιστα, και ζωγραφισμένο «φίλτρο!), ακόμη κι ένα κόκκινο φωτάκι που ανάβει όταν ο χρήστης τραβάει μια «τζούρα»! Στο εσωτερικό του, όμως, υπάρχει μια συσκευή ικροηλεκτρονικής τεχνολογία,ς η οποία αποτελείται από μια επαναφορτιζόμενη μπαταρία, έναν ατμοποιητή (αντί καπνό, το ηλεκτρονικό τσιγάρο βγάζει έναν πυκνό ατμό) και ένα αναλώσιμο φίλτρο, που περιέχει υγρό το οποίο αποτελείται κυρίως από προπυλενογλυκόλη μια ακίνδυνη ουσία που χρησιμοποιείται και στα τρόφιμα. Το ηλεκτρονικό τσιγάρο περιέχει μόνο νικοτίνη. Όλες οι άλλες βλαβερές ουσίες (μονοξείδιο και διοξείδιο του άνθρακα, υδροκυανικό οξύ, αρσενικό, μόλυβδο, υδράργυρο κ.ά), που υπάρχουν στα κανονικά τσιγάρα, δεν υπάρχουν σ’ ένα ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Έτσι, το ηλεκτρονικό τσιγάρο δίνει, σε αυτόν που το «καπνίζει», την ίδια αίσθηση που δίνει ένα κανονικό τσιγάρο, ενώ λόγω του ότι ο «καπνός» που παράγει δεν είναι προϊόν καύσης, αλλά ατμός που διαλύεται στον αέρα σε δευτερόλεπτα και δεν μυρίζει, το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν δημιουργεί προβλήματα παθητικού καπνίσματος.

Όλο και περισσότεροι καπνιστές στρέφονται στο ηλεκτρονικό τσιγάρο, ως μια εναλλακτική μορφή καπνίσματος, ιδιαίτερα μετά την απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους, εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες, αφού σ’ αυτούς τους χώρους το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν έχει ακόμη απαγορευτεί. Επίσης, όσοι το χρησιμοποιούν λένε πως είναι πιο οικονομικό από τα κανονικά τσιγάρα, αφού μετά την αρχική αγορά του ηλεκτρονικού τσιγάρου, το οποίο κοστίζει περίπου €50, ενώ κάθε ανταλλακτική αμπούλα κοστίζει περίπου €1 (και η διάρκειά της είναι περίπου όσο σχεδόν 20 κανονικά τσιγάρα).

Πολλοί καπνιστές στρέφονται στο ηλεκτρονικό τσιγάρο ως ενδιάμεσο «σταθμό» πριν το κόψουν εντελώς, αφού περιέχει μόνο νικοτίνη, η ουσία του τσιγάρου που προκαλεί το αίσθημα «στέρησης». Ωστόσο, σύμφωνα με ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν επιτρέπεται να πωλούνται ως συσκευές για την διακοπή του καπνίσματος.

One Response to Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Το τσιγάρο που δεν καίγεται, δε μυρίζει, δεν ενοχλεί τους άλλους

  1. Lady M January 26, 2011 at 22:48

    “Σε εργαστηριακούς ελέγχους που έκανε η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA) σε δείγματα από δύο μεγάλες εταιρίες ηλεκτρονικών τσιγάρων, εντόπισε καρκινογόνες και τοξικές χημικές ουσίες, όπως την τοξική ουσία διαιθυλινική γλυκόλη, που χρησιμοποιείται στα αντιψυκτικά και καρκινογόνες ουσίες, όπως οι νιτροζαμίνες.

    Τον προβληματισμό της για την επικινδυνότητα των e-cigarettes εξέφρασε και η Αμερικανική Πνευμονολογική Εταιρία, καθώς, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της, πρόκειται για μη εγκεκριμένα προϊόντα.”

    ολόκληρο το άρθρο μπορείτε να το δείτε στο Βήμα…

    Την καλησπέρα μου

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>