admin
No Comments

Αυτοκίνητο με υγραέριο και τέρμα τα γκάζια!

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Αυτοκίνητο και ΥγραέριοΤρως οργανικές τροφές, αγοράζεις οικολογικά προϊόντα για το σπίτι, προτιμάς τα ρούχα με το σηματάκι του Fair Trade, ανακυκλώνεις χαρτί-πλαστικό-μέταλλο-γυαλί στα σκουπίδια και δηλώνεις, γενικότερα, οικολόγος προτάσσοντάς την ευαισθησία σου στα θέματα του περιβάλλοντος και της προστασίας του πλανήτη. Αλλά, κάθε μέρα κόβεις χιλιόμετρα με το αυτοκίνητο, εκπέμποντας ρύπους στην ατμόσφαιρα. Μάθε, λοιπόν, πως μπορείς εύκολα και γρήγορα, αν δεν έχεις υβριδικό αυτοκίνητο, να μετατρέψεις το συμβατικό αυτοκίνητό σου σ’ ένα όχημα που σέβεται το περιβάλλον, αλλά και την τσέπη σου: μετατρέποντάς το από βενζινοκίνητο σε υγραεριοκίνητο.

Κι αν φοβάσαι πως δεν σκαμπάζεις από θέματα αυτοκινήτου, μάθε πως εσύ δε χρειάζεται να κάνεις τίποτα, παρά να πας το αυτοκίνητό σου σ’ ένα από τα ειδικά συνεργεία που έχουν λάβει τη σχετική έγκριση από τον κυβερνητικό φορέα γιατί εγκαθιστούν ευρωπαϊκών προδιαγραφών εξαρτήματα και μέχρι το απόγευμα θα έχεις ένα υβριδικό αυτοκίνητο! Η μετατροπή γίνεται μέσα σε 6 ώρες και μετά το όχημα πρέπει να περάσει από τεχνικό έλεγχο (ΚΤΕΟ) για να τροποποιηθεί η άδεια κυκλοφορίας του. Γενικά η όλη διαδικασία θα σου κοστίσει από €1500-2000.

Το τι γίνεται με την μετατροπή του βενζινοκίνητου αυτοκινήτου σε υγραεριοκίνητο, με το ειδικό «κιτ» (για να μάθεις να χρησιμοποιείς και την ορολογία): αρχικά τοποθετείται μια φιάλη στο χώρο αποσκευών. Το υγραέριο διοχετεύεται μέσω ενός σωλήνα, σε υγρή κατάσταση, στο χώρο του κινητήρα. Στη συνέχεια, μετατρέπεται σε αέριο από μια μονάδα μετατροπής και διοχετεύεται ελεγχόμενα από ειδικά εξαρτήματα που θα μπουν στο σύστημα διανομής των καυσίμων. Σημείωσε πως όλα τα αυτοκίνητα έχουν τη δυνατότητα να κινηθούν είτε με βενζίνη είτε με υγραέριο και η επιλογή γίνεται από ένα διακόπτη, τόσο εύκολα που αυτό μπορεί να γίνει ακόμη και κατά την οδήγηση.

Τώρα, γιατί να μπεις στον κόπο και τα έξοδα; Ο κόπος δεν είναι τίποτα, αφού θα το κάνουν άλλοι για σένα. Τα έξοδα μετατροπής, θα τα «αποσβέσεις» μέσα σε μερικές μόνο εβδομάδες (!), αφού το υγραέριο γνωστό ως LPG (Liquefied Petroleum Gas), κοστίζει το ένα τρίτο της τιμής της βενζίνης: το υγραέριο πωλείται σήμερα €0,65 το λίτρο, ενώ η αντίστοιχη τιμή της βενζίνης ξεπερνά το €1,5. Σημείωσε, δε, πως η τιμή του «κλειδώνει» τρία χρόνια και δεν αλλάζει, ό,τι και να συμβεί στα οικονομικά δεδομένα της τριετίας…

Εκτός από φθηνότερο, το υγραέριο είναι και φιλικότερο προς το περιβάλλον, αφού εκπέμπει λιγότερο κατά 50% διοξείδιο του αζώτου και κατά 30% διοξείδιο του άνθρακα σε σχέση με την αμόλυβδη βενζίνη – ενώ δεν περιέχει καθόλου μόλυβδο!

Εκτός απ’ την τσέπη σου και το περιβάλλον, ο υγραέριο θα γίνει φίλος και του αυτοκινήτου σου, εφόσον έχει αποδειχθεί πως τα αυτοκίνητα που κινούνται με υγράεριο χρειάζονται λιγότερη συντήρηση και έχουν και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Επίσης, προσφέρουν μεγαλύτερη ασφάλεια απ’ ότι τα βενζινοκίνητα, αφού η πίεση στο εσωτερικό της δεξαμενής και η απουσία οξυγόνου αποκλείουν την πιθανότητα έκρηξης (κάτι που μπορεί να συμβεί στα ρεζερβουάρ των υγρών καυσίμων σε περίπτωση πυρκαγιάς), ενώ σε πιθανή διαρροή το αέριο διαχέεται στο περιβάλλον και δεν συγκεντρώνεται στο γύρω χώρο όπως τα υγρά καύσιμα, αλλά ούτε και επικοινωνεί με το εσωτερικό του οχήματος.

Στα μειονεκτήματα πρέπει να σημειώσεις πως μειώνεται ο αποθηκευτικός χώρος (η φιάλη του υγραερίου τοποθετείται πίσω στο πορτ-μπαγκάζ) και πως προς το παρόν υπάρχουν γύρω στα 50 πρατήρια διανομής υγραερίου σε όλη την Ελλάδα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>