admin
No Comments

Αναπτύξτε την αυτοπεποίθηση του παιδιού σας

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

kids001Λένε πως τα παιδιά μαθαίνουν από όσα βιώνουν. Γι’αυτό κι εσείς αν θέλετε να ξεκινήσετε από κάπου για να αναπτύξετε την αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση του παιδιού σας, δείξτε του τη θετική σημασία της αυτό-αξιολόγησης. Να είστε θετικοί όταν μιλάτε για τον εαυτό σας και να τονίζετε τα δυνατά σας σημεία. Αυτό θα διδάξει στα παιδιά σας πως δεν είναι κακό να είναι υπερήφανα για τα ταλέντα, τις ικανότητες και τις δεξιότητές τους.

 

Το παιδί σας επωφελείται από τον θετικό και ειλικρινή έπαινο. Βρείτε κάτι για να το παινεύετε κάθε μέρα που περνά. Θα μπορούσατε να του αναθέτετε και κάποια μικρή εργασία να κάνει για να μπορείτε κάθε μέρα να το επαινείτε μόλις την ολοκληρώσει. Αυτό θα διδάξει στο παιδί σας πως οι θετικές και καλές πράξεις ανταμείβονται με θετικό έπαινο.

 

Όταν το παιδί σας αισθάνεται στεναχωρημένο, θυμωμένο ή μελαγχολικό, οπλιστείτε με υπομονή και συζητήστε μαζί του ανοικτά και ειλικρινά. Ακούστε το χωρίς να το σχολιάζετε ή να το κατακρίνετε. Ίσως κι εκείνα ακόμη να μην καταλαβαίνουν το λόγο για τον οποίο αισθάνονται όπως αισθάνονται και το γεγονός ότι μπορούν να το συζητήσουν μαζί σας ενδεχομένως να τους δίνει τη δυνατότητα να καταλάβουν ακόμη πιο καλά τον εαυτό τους. Προτείνετε στο παιδί σας να υιοθετήσει μια θετική στάση ως λύση στο «πρόβλημά» του και φροντίστε να διατηρείτε πάντα ανοικτή αυτή την δίοδο επικοινωνίας, ώστε να γνωρίζει πως και την επόμενη φορά που θα αισθανθεί άσχημα θα μπορεί να έρθει να σας μιλήσει χωρίς να το κατακρίνετε ή να το τιμωρήσετε για όσα νιώθει.

 

Μάθετε στο παιδί σας πως είναι σημαντικό να βάζει στόχους και να δημιουργεί ένα σχέδιο δράσης για να πετύχει τους στόχους που έβαλε. Οι μικρές εργασίες είναι το ιδανικό ξεκίνημα για να αντιληφθούν τα παιδιά τη σημασία της επίτευξης ενός στόχου. Φροντίστε μόνο η εργασία που θα του αναθέσετε να αρμόζει στην ηλικία του και να μην είναι πολύ περίπλοκη για να την ολοκληρώσει. Επαινέστε το παιδί σας τόσο στο τέλος της εργασίας, όσο και κατά τη διάρκεια αυτής για να παίρνει δύναμη. Μη φοβάστε να του δείχνετε πόσο σας αρέσει αυτό που κάνει και πόσο το αγαπάτε.

 

Πείτε του «σ’αγαπώ» κάθε μέρα που περνά…πολλές φορές τη μέρα. Το παιδί σας θα εξοικειωθεί έτσι με τα συναισθήματά σας για αυτό και με την ανοικτή έκφρασή τους. Κι όταν το παιδί σας δεν κάνει κάτι σωστά μην θυμώνετε και μην το τιμωρείτε. Μη την πρώτη ευκαιρία γράψτε μικρά μηνύματα που θα λένε «σ’αγαπώ» και βάλτε τα στην τσέπη του μπουφάν του ή στην κασετίνα του, στείλτε του μια κάρτα που θα γράφει πόσο πολύ το αγαπάτε και πόσο σημαντικό είναι για εσάς! Μικρές κινήσεις που θα το κάνουν να μάθει να ανταποδίδει το «σ’αγαπώ» τόσο εύκολα και απλόχερα όπως το δέχεται κι από εσάς.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>