admin
No Comments

Ακούστε αυτά που έχει να σας πει το παιδί σας

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

childΌσο σημαντική είναι η επικοινωνία με τα παιδιά μας τόσο δύσκολη μπορεί να αποβεί αυτή μερικές φορές. Συχνά οι γονείς αισθανόμαστε πως τα παιδιά μας δεν μας ακούνε και αντίστοιχα τα παιδιά μας συχνά αισθάνονται πως δεν δίνουμε σημασία σε αυτά που εκείνα μας λένε. Η επικοινωνία μεταξύ γονιών και παιδιών είναι πολύ σημαντική σε μια οικογένεια καθώς τα συναισθήματα, οι σκέψεις και οι απόψεις των παιδιών μας έχουν μεγάλη αξία για να καταλάβουμε την ψυχοσύνθεσή τους. Αφιερώστε το χρόνο που τους αξίζει για να συζητήσετε μαζί τους ανοιχτά και ειλικρινά όσα τα απασχολούν και να ακούσετε όσα έχουν να σας πουν…γιατί ένας καλός γονιός πρέπει να είναι πάντα και καλός ακροατής.

 

Το να αντιδρούμε σε όσα μας λένε τα παιδιά μας παρά να τους δίνουμε απαντήσεις είναι μάλλον η πρώτη φυσική και συνάμα λανθασμένη αντίδραση που μπορούμε να έχουμε. Κρίνουμε και αντιδρούμε σύμφωνα με τα δικά μας αισθήματα και τις δικές μας εμπειρίες. Το να μπορούμε να απαντούμε λογικά και όχι απλά να αντιδρούμε σε όσα μας λένε τα παιδιά μας σημαίνει να μπορούμε είμαστε ανοικτοί στα συναισθήματα των παιδιών μας δίνοντάς τους τη δυνατότητα να μπορούν να εκφράζονται ελεύθερα και με ειλικρίνεια χωρίς να φοβούνται τις επιπτώσεις που θα έχουν αυτά που θα μας πουν. Με το να αντιδρούμε αρνητικά σε όσα μας λένε δίνουμε στα παιδιά το μήνυμα πως όσα αισθάνονται και λένε είναι άκυρα και λανθασμένα. Με το να τους δίνουμε μια εμπεριστατωμένη απάντηση, όμως, ρωτώντας τα για όσα αισθάνονται ανοίγουμε μαζί τους έναν διάλογο που τους δίνει τη δυνατότητα να συζητήσουν μαζί μας όλα όσα θα ήθελαν να μοιραστούν μαζί μας. Εκείνα θα μοιραστούν μαζί μας όσα νιώθουν κι εμείς θα μπορέσουμε να τα κατανοήσουμε καλύτερα. Με τη συζήτηση και το διάλογο δίνεται επίσης η ευκαιρία στους γονείς να οργανώσουν μαζί με το παιδί τους ένα πλάνο δράσης που ενδεχομένως το παιδί να μην το είχε σκεφτεί νωρίτερα από μόνο του. Με αυτή μας τη στάση το παιδί θα εκτιμήσει όχι μόνο την προσπάθεια των γονιών του να το κατανοήσουν, αλλά ίσως πιστέψει κιόλας ότι το καταλαβαίνουν απόλυτα…

 

Είναι πολύ σημαντικό να αφιερώνετε στο παιδί σας την αμέριστη προσοχή σας όταν εκείνο σας μιλά για κάποιο πρόβλημά του. Αφήστε την εφημερίδα που διαβάζετε, σταματήστε για λίγο να πλένετε τα πιάτα και μην κοιτάτε την τηλεόραση όταν σας μιλάει. Πρέπει να το κοιτάτε στα μάτια για να αισθάνεται πως βρίσκεστε κοντά του πραγματικά. Αφήστε το να σας πει όσα έχει να σας πει, ακούστε το προσεκτικά και στη συνέχεια πείτε του τη γνώμη σας ή προτείνετε μια λύση σε ότι το απασχολεί.

 

Μην αποθαρρύνεται το παιδί σας από το να αισθάνεται θυμωμένο, στεναχωρημένο ή απογοητευμένο. Οι περισσότεροι γονείς θα κάναμε το παν για να μη νιώθει το παιδί μας έτσι, όμως το να αισθανθεί πως όσα νιώθει είναι απαγορευτικά μπορεί τελικά να το πληγώσει ακόμα περισσότερο. Αφήστε το να σας πει αυτά που θέλει, κάντε του ερωτήσεις και δώστε του συμβουλές για να το απαλλάξετε από τα άσχημα αισθήματα που το βασανίζουν.

 

Τα παιδιά όπως ακριβώς και οι ενήλικες έχουν τα δικά τους «προβλήματα» και συχνά μπορούν να αισθανθούν άγχος, στεναχώρια ή απογοήτευση για κάτι, σημαντικό ή και ασήμαντο. Ακούγοντας προσεκτικά το πρόβλημά τους τα παιδιά πιστεύουν πως τα κατανοούμε και θεωρώντας πως κι εμείς σαν γονείς έχουμε παρόμοια προβλήματα τα παιδιά ταυτίζονται μαζί μας και δεν νιώθουν περίεργα για κάτι που βιώνουν και αισθάνονται. Με τη στάση που θα κρατήσουμε σαν γονείς και με τις συμβουλές που θα τους δώσουμε μπορούν τα παιδιά μας να παραδειγματιστούν και να μάθουν πώς να χειρίζονται δύσκολες καταστάσεις και συναισθήματα. Για το λόγο αυτό μην ξεχνάτε…να ακούτε και να απαντάτε και όχι απλά να αντιδράτε σε όσα σας λένε τα παιδιά σας!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>