admin
No Comments

Πώς θα μάθετε στο παιδί σας να περπατά σωστά

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

bwalkΗ φυσική άσκηση είναι πολύ σημαντική για την υγεία ενός παιδιού. Μόλις το παιδί φτάσει σε μια ηλικία που θα αρχίσει να κοιμάται όλο και λιγότερο κατά τη διάρκεια της ημέρας θα θέλει να κινείται όσο περισσότερο μπορεί, θα θέλει να μπουσουλά στους καναπέδες και τα κρεβάτια και να χρησιμοποιεί όσο περισσότερο γίνεται τα πόδια και τα χέρια του. Ακόμη κι αυτές οι μικρές κινήσεις αποτελούν ένα είδος άσκησης για το παιδί και είναι εξαιρετικά σημαντικές και χρήσιμες για τη σωστή ανάπτυξη και ενδυνάμωσή του. Χρόνο με το χρόνο, βέβαια, το παιδί σας θα κάνει και τις πρώτες απόπειρες να περπατήσει. Σε αυτήν την πολύ κρίσιμη στιγμή της ζωής του θα πρέπει να αποφασίσετε ποια μέθοδο θα ακολουθήσετε για το μάθετε να περπατάει σωστά. Θα χρησιμοποιήσετε τη στράτα, θα χρησιμοποιήσετε τη μέθοδο με τους ιμάντες (κάποτε συνηθιζόταν οι ιμάντες αυτοί να αποτελούν μέρος του ρούχου των παιδιών, σήμερα όμως τους βρίσκουμε κυρίως ανεξάρτητους) ή κάποια άλλη μέθοδο που χρησιμοποίησαν και σε εσάς οι γονείς σας όταν ήσασταν παιδιά; Όποια μέθοδο κι αν διαλέξετε πρέπει να γνωρίζετε πως τα παιδιά μπορούν πολύ εύκολα να αποκτήσουν λανθασμένες συνήθειες στο περπάτημα, να καμπουριάσουν, να στραβώσουν τα πόδια τους, να στραβώσουν τη σπονδυλική τους στήλη και πολλά άλλα, εάν δεν τους δώσουμε την αρμόζουσα προσοχή σε αυτά τα πρώτα τους βήματα. Αυτό συμβαίνει γιατί τα κόκαλα των παιδιών σε αυτήν την ηλικία είναι ακόμη πολύ μαλακά και εύκαμπτα, και εάν προτού καν αυτά ωριμάσουν, επιβαρυνθούν από την ανάγκη να σηκώνουν και να μεταφέρουν το βάρος του σώματός τους στη προσπάθειά τους να περπατήσουν, τότε εύκολα τα κόκαλά τους κάμπτονται…όπως ακριβώς μια πλαστική ράβδος. Δεν σπάνε, αλλά εύκολα μπορούν να τα στραμπουλίξουν και να τα παραμορφώσουν.

 

Οι νέοι γονείς είναι πολύ σημαντικό να αντιληφθούν τους κινδύνους που μπορεί να κρύβουν τα πρώτα βήματα ενός παιδιού για ολόκληρη την υπόλοιπη ζωή του. Συνήθως οι γονείς ενθουσιάζονται όταν βλέπουν το παιδί τους να κάνει τα πρώτα του βήματα και το ενθαρρύνουν χωρίς να γνωρίζουν πόσο επικίνδυνα μπορούν να αποβούν αυτά. Κι έπειτα απλά δυσανασχετούν για τα στραβά πόδια του παιδιού τους ή για την κυρτότητα της σπονδυλική του στήλης…προβλήματα που άθελά τους άφησαν εκείνοι να δημιουργηθούν επειδή δεν ήταν αρκετά προσεκτικοί.

 

Φυσικά, εάν κάποιο από τα προβλήματα αυτά γίνει αντιληπτό αρκετά νωρίς μπορεί και να αντιμετωπιστεί. Εάν το παιδί σας παρουσιάσει σοβαρές δυσμορφίες στα πόδια του, μην το αφήσετε να περπατήσει πάλι μέχρι να δυναμώσουν αρκετά τα κόκαλά του. Διατηρήστε το σε ακινησία και κάντε το καθημερινά μπάνιο με κρύο νερό και αλατόνερο. Αυτό θα δυναμώσει τα κόκαλά του πιο γρήγορα. Το παιδί, βέβαια, θα κάνει συνεχώς απόπειρες να περπατήσει και για να το παρεμποδίσετε μπορείτε να βάλετε τα ποδαράκια του μέσα σε μια μεγάλη κάλτσα, ώστε να μην μπορεί αφενός να σηκωθεί και να περπατήσει και αφετέρου να εξασκεί τους μύες των ποδιών του με τις κινήσεις που θα κάνει στην προσπάθειά του να σηκωθεί. Εάν καταφέρετε να το κάνετε αυτό για μερικούς μήνες, θα δείτε ότι στο τέλος οι δυσμορφίες στα πόδια του παιδιού σας θα έχει εξαλειφθεί, οι μύες και τα κόκαλά του θα έχουν δυναμώσει και το παιδί σας θα μπορεί πλέον να περπατήσει κανονικά χωρίς κίνδυνο να τραυματιστεί ή να εμφανίσει κάποιο πρόβλημα εκ νέου.

 

Η καλύτερη μέθοδος για να μάθετε το παιδί σας να περπατά είναι να το αφήσετε μόνο του να ακολουθήσει ενστικτωδώς όσα πρέπει να κάνει για να σταθεί στα πόδια του. Θα ξεκινήσει μπουσουλώντας και έτσι θα δυναμώσει τα κόκαλα και τους μύες του, ενώ το βάρος του σώματός του θα μοιράζεται ομοιόμορφα στ κορμί του και δεν θα το κουράζει. Η πρακτική αυτή είναι ιδιαίτερα χρήσιμη προτού το παιδί περπατήσει κανονικά. Στη συνέχεια το παιδί σας θα θελήσει να σταθεί όρθιο και θα πιάνεται από καρέκλες και άλλα αντικείμενα γιατί δεν θα αισθάνεται ακόμη αρκετά σίγουρο. Με τον τρόπο αυτό θα μάθει σιγά σιγά να σηκώνεται μόνο του από το πάτωμα και να στέκεται, έστω και με τη βοήθεια του αντικειμένου που θα κρατά. Όταν αποκτήσει αρκετή αυτοπεποίθηση θα προσπαθήσει να κάνει βήματα αναζητώντας κάποιο στήριγμα σε κάθε βήμα που θα κάνει. Θα πέφτει και θα σηκώνεται για να προσπαθήσει πάλι. Όταν πια καταφέρει να περπατήσει μόνο του, θα κινείται χαρούμενο ανάμεσά σας δείχνοντάς σας με το γέλιο του τη χαρά που έχει επειδή κατάφερε να περπατήσει μόνο του!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>