admin
No Comments

Μεσογειακή διατροφή, προσέχουμε για να έχουμε

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

greeksalad

«Νους υγιής εν σώματι υγιεί» αναφέρει ρητό των Αρχαίων Ελλήνων. Με λίγα και απλά λόγια τονίζει πως η αρμονία στο σώμα μας  όπου βασικό ρόλο παίζει και η διατροφή μας, επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την πνευματική ισορροπία του ανθρώπου! Με το ρητό αυτό μεγάλωσαν γενιές και γενιές κατά την αρχαιότητα, κάτι που δεν συμβαίνει στη σύγχρονη εποχή ειδικά όσον αφορά την διατροφή μας.

Το «junk food» έχει κυριεύσει τη ζωή μας με τα τηλέφωνα να παίρνουν φωτιά από τα «delivery»! Κάτι που όπως είναι φυσιολογικό έχει επηρεάζει την υγεία μας στο παρόν, αλλά και στο μέλλον. Έτσι, πολλοί είναι αυτοί που κάνουν στροφή… στην ποιότητα. Και όταν λέμε στροφή στην ποιότητα δεν εννούμε κάτι άλλο εκτός από την υγιεινή διατροφή. Μια καλή και εύκολη λύση με πολλά οφέλη για τον άνθρωπο είναι η γνωστή σε όλους μεσογειακή δίαιτα ή και αλλιώς και διατροφή. Μια διατροφή που έχει ελληνικές ρίζες σύμφωνα με τους ειδικούς και πιο συγκεκριμένα ο τόπος προέλευσης της είναι η Κρήτη.

Και πως κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα; Ο πληθυσμός της Κρήτης ήταν ο μακροβιότερος σε σύγκριση με άλλες ανεπτυγμένες χώρες. Η άριστη υγεία και μακροζωία των Κρητικών αποδίδεται στην παραδοσιακή διατροφή τους που είναι άρικτα συνδεδεμένη με τη μεσογειακή.

Η δίαιτα που προέρχεται από τη Μεσόγειο είναι πλούσια σε δημητριακά, φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ελαιόλαδο, φασόλια, ψάρι και κρασί. Οι ευεργετικές επιδράσεις της Μεσογειακής δίαιτας για την υγεία της καρδιάς, επισημάνθηκαν για πρώτη φορά όταν οι επιστήμονες αντιλήφθηκαν ότι στους πληθυσμούς των  Μεσογειακών χωρών, η συχνότητα των καρδιακών παθήσεων ήταν μικρότερη. Και αυτό γιατί τα άτομα τα οποία ακολουθούν τη Μεσογειακή δίαιτα, παρουσιάζουν λιγότερα εμφράγματα του μυοκαρδίου και έχουν αυξημένη διάρκεια ζωής.
Η χαμηλή περιεκτικότητα της διατροφής σε ζωικά λίπη και κρέας, προστατεύει τον οργανισμό από την υπερβολική του επιβάρυνση από κορεσμένα λίπη.

Τα κορεσμένα λίπη που προέρχονται από τρόφιμα ζωικής προέλευσης, δημιουργούν πλάκες αθηρωμάτωσης στις αρτηρίες. Η αθηρωμάτωση είναι δυνατόν να  προκαλέσει στένωση και τέλος απόφραξη ζωτικών αρτηριών με ανυπολόγιστες βλάβες στην καρδία. Το ίδιο φαινόμενο αυτό δεν προκαλείται από τις πολυακόρεστες λιπαρές ουσίες, που προέρχονται από τρόφιμα του φυτικού βασιλείου.

Μάλιστα, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα στην Ισπανία η μεσογειακή δίαιτα, γνωστή παγκοσμίως μέχρι σήμερα για την ευεργετική δράση της στην πρόληψη των καρδιοπαθειών αποδεικνύεται ότι δρα προφυλακτικά και έναντι της εμφάνισης διαβήτη.

Άρα… να τρέφεστε υγεινά και σύμφωνα με τις επιταγές της Μεσογειακής διατροφής. Γιατί πολύ απλά προσέχουμε για να έχουμε…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>