Christina
No Comments

Γιατί το μωρό σας μυρίζει τόσο όμορφα;

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

sgwsrgΓιατί το μωρό σας μυρίζει τόσο όμορφα;

Καμία μαμά δεν μπορεί να αντισταθεί στην ακαταμάχητη μυρωδιά ενός νεογέννητου μωρού. Οι μαμάδες αντιμετωπίζουν συχνά την έντονη επιθυμία να «φάνε» το μωρό τους και όχι άδικα καθώς η μυρωδιά του μωρού περιγράφεται ως ένα υπέροχο και μεθυστικό άρωμα που μπορεί να τις εθίσει.

Επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το άρωμα ενός μωρού μπορεί να εθίσει μια γυναίκα στον ίδιο βαθμό που την εθίζουν τα ναρκωτικά ή και το φαγητό. Η μυρωδιά ενός μωρού ενεργοποιεί την έκκριση ντοπαμίνης μια ουσία που πυροδοτείται από τον οργανισμό σε στιγμές απόλαυσης και ευχαρίστησης. Το ίδιο συμβαίνει και όταν ικανοποιείται σε με μεγάλο βαθμό η επιθυμία μας για φαγητό ή σε έναν εθισμένο η ικανοποίηση που λαμβάνει όταν παίρνει ναρκωτικά.

Ο δόκτωρ Φρασνελι και άλλοι ερευνητές παρουσίασαν δυο δείγμα από 15 γυναίκες το καθένα. Στο πρώτο συμμετείχαν γυναίκες που είχαν γεννήσει πριν έξι βδομάδες ενώ στο άλλο γυναίκες που δεν είχαν παιδιά. Στα δυο δείγματα δόθηκαν οι μυρωδιές μωρών που προέρχονταν από τις πιτζάμες τους και τους ζητήθηκε να τις βαθμολογήσουν ανάλογα με το πόσο ευχάριστες και οικίες ήταν για αυτές. Παρά το γεγονός ότι οι γυναίκες και από τα δυο δείγματα υποστήριξαν ότι οι μυρωδιές δεν ήταν και τόσο οικίες σε αυτές, οι επιστήμονες κατέγραψαν έκκριση ντοπαμίνης στον εγκέφαλό τους. Ωστόσο στις γυναίκες που είχαν γίνει πρόσφατα μητέρες παρουσιάστηκε πιο έντονη εγκεφαλική δραστηριότητα.

Όλα αυτά δείχνουν ότι υπάρχει άρρηκτος δεσμός μεταξύ μητέρας και παιδιού σε νευρολογικό επίπεδο. Μάλιστα αποδεικνύεται ότι η γέννα λόγω των ορμονών που μεταβάλλονται ενεργοποιεί το τμήμα του γυναικείου εγκεφάλου που συνδέεται με το συναίσθημα της στοργής και της προστασίας.

Αν και δεν έχει εξακριβωθεί ακριβώς που οφείλεται η υπέροχη μυρωδιά των μωρών το σίγουρο είναι ότι πρέπει να την απολαυάνετε όσο πιο συχνά μπορείτε!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>