Christina
No Comments

Πρωινό: το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας. Ποιό όμως είναι το ιδανικό πρωινό;

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

kjgbkgkΠρωινό: το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας. Ποιό όμως είναι το ιδανικό πρωινό;

Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται όπως λέει και το ρητό. Για αυτό ένα πλήρες και σωστά ισορροπημένο πρωινό είναι αυτό που πολλές φορές μετράει περισσότερο από όλα για να ξεκινήσει όμορφα η μέρα σας. Ένα καλό πρωινό αποτελεί το Α και το Ω μιας υγιεινής διατροφής και είναι απαραίτητο για την καλή λειτουργία του οργανισμού.

Το πρωινό πρέπει να αποτελεί τουλάχιστον το 20% της ημερησίας πρόσληψης τροφής .Επιπλέον πρέπει να λαμβάνετε μέσα σε χρονικό διάστημα 2 ωρών από την ώρα που ξυπνήσατε καθώς ο μεταβολισμός μπορεί να λειτουργήσει πολλές φορές αντίστροφα, όταν ο οργανισμός δεν έχει να κάψει το απαραίτητο λίπος που χρειάζεται . Ποιες όμως είναι οι ιδανικές τροφές που καθιστούν το πρωινό σας πλούσιο και ισορροπημένο;

Γαλακτοκομικά προϊόντα. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα αποτελούν την βάση ενός καλού πρωινού. Ένας μέσος ενήλικας έχει ανάγκη από 1000 mg ασβεστίου την ημέρα τα οποία λαμβάνονται από δυο μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων όπως το γάλα και το γιαούρτι. Τα προϊόντα αυτά συνιστούν πλούσια πηγή πρωτεϊνών και ασβεστίου με υψηλή βιολογική αξία.Aν έχετε δυσανεξία στην λακτόζη μπορείτε να επιλέξετε προϊόντα με χαμηλή περιεκτικότητα σε αυτήν η ακόμα και να καταναλώνετε εναλλακτικές πηγές τροφίμων που υποκαθιστούν την πρόσληψη ασβεστίου που χάνεται.

Υδατάνθρακες. Εξίσου σημαντικοί για μια ισορροπημένη διατροφή καθώς τροφοδοτούν τον οργανισμό με ενέργεια .Κατά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας οι υδατάνθρακες θα πρέπει να καταναλώνονται σε ποσοστό 50 με 60% της συνολικής πρόσληψης θερμίδων ανά ημέρα καθώς αποτελούν την κύρια πηγή καυσίμων για τα κύτταρα. Επιπλέον προϊόντα πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες όπως το ψωμί ολικής άλεσης, μειώνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και ενεργοποιούν την έκκριση σεροτονίνης , λειτουργίες που συμβάλλουν στην θετική διάθεση. Εμπλουτίστε το πρωινό σας με ποιοτικούς υδατάνθρακες που θα σας τροφοδοτήσουν με βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία δίνοντας σας ένα αίσθημα κορεσμού μέχρι το μεσημεριανό σας γεύμα.

Βιταμίνη C.Όλοι την έχουμε ακουστά ωστόσο λίγοι την συμπεριλαμβάνουν στο πρωινό τους. Είναι απαραίτητη για τον οργανισμό καθώς τον προστατεύει από ασθένειες όπως το κρυολόγημα και ενισχύει το ανοσοποιητικό του σύστημα. Επιπλέον συνθέτει το κολλαγόνο που αποτελεί βασικό συστατικό του δέρματος και συμβάλλει στην απορρόφηση του σιδήρου. Τέλος λειτουργεί αντιοξειδωτικά για τον οργανισμό καταστρέφοντας τις ελεύθερες ρίζες οι οποίες είναι υπεύθυνες για πολλές μορφές καρκίνου και καρδιακών νοσημάτων. Ένα πορτοκάλι καθημερινά αρκεί για να σας κάνει να λάμψετε και να σας κρατήσει υγιή!

Καλά λιπαρά. Μια ακόμα πλούσια πηγή ενέργειας που συνιστά απαραίτητο κομμάτι για την διατροφή ενός ανθρώπου είναι τα καλά λιπαρά. Τα καλά λιπαρά συμβάλλουν καθοριστικά για την παραγωγή των κυτταρικών μεμβρανών και την παροχή πλούσιων βιταμινών. Τροφές πολύτιμες που εφοδιάζουν τον οργανισμό με καλά λιπαρά είναι το ταχίνι, τα αμύγδαλα, τα καρύδια και η σόγια.

Ενυδάτωση. Ο βασικότερος κανόνας σε κάθε διατροφή είναι η ενυδάτωση του οργανισμού. Ειδικότερα το πρωί η ενυδάτωση είναι αναγκαία καθώς ο οργανισμός δεν έχει ενυδατωθεί για πολλές ώρες. Δοκιμάστε ένα ποτήρι νερό με μερικές σταγόνες λεμονιού που θα ενυδατώσει τα κύτταρα του οργανισμού σας και παράλληλα θα λειτουργήσει ως αντιοξειδωτικό.

Ένα καλό και ισορροπημένο πρωινό εγγυάται ενέργεια, λιγότερο άγχος, καλύτερη διάθεση και μνήμη, άριστη φυσική κατάσταση και πάνω από όλα υγεία και ευεξία. Ωστόσο η επίτευξη όλων αυτών γίνεται μόνο μέσα από μια ολοκληρωμένη και ισορροπημένη διατροφή και άσκηση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>